İnşaat

İnşaat sektörü, gerek üretim, gerekse istihdam yaratma bakımından önemli bir roller üstlenmektedir. Aynı zamanda inşaat sektörü alt sanayi dallarının gelişimine de etkide bulunmaktadır. Çimento, demir, hazır beton sanayi gibi birçok sanayi dalı, inşaat sektörünün genel durumundan doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle inşaat sektöründeki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, başta bu sektörleri ve bu sektörlerde çalışan insanları yakından etkileyerek ülke ekonomisi üzerinde büyük oranda etkisi söz konusudur.

Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri sonucunda ortaya çıkan yapım inşaat olarak kabul edilmektedir.

İnşaatlar, özellikleri ve yapımında gerekli olan uzmanlık ve teknik durumlarına göre Konut, Ticari, Sınai, Sosyal ve Kültürel Yapılar, Özel Uzmanlık İsteyen İnşaatlar (Yol, köprü, baraj, liman, havaalanı v.b) olarak yapılmaktadır.

Sözleşmeye dayalı üretim yapan ve üretim süresi yıllara yaygın olan işletmelerde üretilen hizmetlerin satılabilmeleri de üretim süresinin yıllara yaygın olması nedeniyle 1 yıldan daha uzun sürede gerçekleşmektedir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım sözleşmelerinin özelliği gereği, sözleşme ile belirlenmiş faaliyetlerin başlama ve tamamlanma tarihleri farklı muhasebe dönemlerinde gerçekleşmektedir.

Vergilendirme de dönemsellik ilkesi vergi sistemimizin temel özelliklerinden birini oluşturur. Esas itibariyle vergilendirmede takvim yılı esas alınır. Ancak vergi uygulamasında özel vergileme rejimi söz konusudur. Üretim süresinin yıllara yaygın olması, yıllar içinde işletmelerin maliyet ve bir takım gelirlere katlanmış olması durumunda gerçekleştirilen işin karlılığı finansal tablolara nasıl yansıyacaktır?

Karlılık hesaplamaları, yıllara yaygın üretim tamamlandığı yılda mı yoksa ilgili yıllarda gerçekleşen gelir ve maliyet rakamlarına göre mi yapılacaktır?

insaat01
Bu tür faaliyetlerinizde geleceğe yönelik vergi ve finansal raporlama sorunlarınızda size yardımcı olabiliriz.