Enerji üretim tesisleri uzun süren ve oldukça pahalı yatırımlardır. Bu nedenden dolayı enerji sektörüne yapılacak yatırımlar ciddi planlamaları gerektirir.
Elektrik sektöründe serbest piyasa uygulaması temel olarak 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu (EPK) ile tanımlanmış ve bu kanun çerçevesinde hayata geçirilen ikincil mevzuatla bu yapının uygulaması düzenlenmiştir. EPK esas olarak enerji faaliyetlerini üretim, iletim, dağıtım, toptan satış, perakende satış ve ithalat-ihracat olarak tanımlamakta ve her bir faaliyetin kendi içinde katılımcılar arasında rekabet oluşmasını öngörmekte, bu faaliyetlerin her birinde özel sermaye şirketlerinin etkin olmasının yolunu açmaktadır.
Yeni elektrik üretim tesisi yatırımlarının yapılabilmesi için mevcut mevzuata göre bir yatırımcının; istediği yerde istediği kaynak ile istediği kapasitede istediği zaman istediği (elde edebildiği) teknoloji ile karşılaştığı verimlilikte finansman ihtiyacını önceden karşılamasına gerek kalmadan yatırıma başlayabilmekte, yatırım koşullara göre gecikebilmekte, zora geldiği zaman da yatırımcı lisansını satmak ya da iptal etmek yoluyla terk edebilmektedir.
Bu üretim yatırımının yeri, zamanlaması, kapasitenin ihtiyaca yönelik olup olmadığı, kaynağın verimli kullanılıp kullanılmadığı ve maliyet açısından verimli olup olmadığı gibi hususlar önceden planlanmalıdır.
Enerji üzerine iş yapan belli haddin üzerindeki işletmeler bağımsız denetime tabidir.
Enerji yatırımlarında, yatırımcıya biyogaz, güneş enerjisi, rüzgâr paneli, elektrik enerjisi vb gibi konulara teşvik ve hibe verilmektedir. Kalkınmanın en önemli lokomotiflerinden biri olan enerji sektöründe, jeotermal ve madencilikle ilgili yatırımlara teşvik düzenlemeleri bulunmaktadır. Nükleer güç santrallerine, Yenilenebilir enerji kaynakları; su, rüzgâr, güneş, jeotermal kaynakların, yerli üretimlerinin her biri teşvik edilmektedir.
Doğru yatırım kararları almanızda ve bu kararları uygulama aşamalarında size yardımcı olabiliriz.